از آنجا که سیستم بدنی مادر در بارداری بهم می ریزد، یکی از غددی که ممکن است دچار اختلال شود غده تیروئید است. هورمون هایی که تیروئید ترشح می کند، برای تنظیم سوخت و ساز یدن است. در کل تیروئید همیشه باید درمان شود اما در دوران بارداری، اگر کنترل و درمان نشود به جنین آسیب می رساند. جنین در ماه های اولیه رشد خود به هورمون های تیروئید مادر وابسته است و اگر تیروئید مادر به خوبی کار نکند، در رشد جنین اختلال به وجود می آید.
به طور کلی جنین در ۱۲ هفته اول، جنین به هورمون های تیروئید مادر وابسته است و رشد و تکمیل اعضای بدن او در این سن انجام می گیرد. یکی از آزمایشاتی که در اوایل بارداری از مادر گرفته می شود، سلامت تیروئید را نشان می دهد. معمولا در مادران بارداری که یکی از اعضای خانواده آن ها دچار کم کاری تیروئید است ممکن است در بارداری به آن دچار شود. کسانی که در بارداری تیروئید می گیرند اگر درمان شود، می توانند بارداری سالمی تجربه کنند و مشکلی برای جنین به وجود نمی آید اما اگر درمان نشود علاوه بر آسیب به سلامت جنین، در دوران بعد از زایمان اختلال تیروئید در مادر بوجود می آورد.
اختلال تیروئید به دو صورت کم کاری و پر کاری خود را نشان می دهد. کم کاری تیروئید ممکن است بر اثر کمبود ید یا نوعی بیماری خود ایمنی بوجود آید. علایم آن عبارتند از افسردگی، خستگی، درد و ضعف عضلانی، مشکلات حافظه و تمرکز، از دست دادن میل جنسی و مو و ناخن شکننده. اگر در بارداری مشکل کم کاری تیروئید بوجود آید، منجر به زایمان زودرس، جدا شدن جفت، مرگ رحمی جنین، سقط جنین، خونریزی پس از زایمان، تیروئید در نوزاد، پره اکلامپسی و تولد نوزاد نارس می شود. از آنجا که هورمون های تیروئید برای رشد مغزی جنین ضروری است، کم کاری تیروئید مادر ممکن است منجر به کاهش ضریب هوشی و مشکلات رشد طبیعی جنین شود.
اختلال تیروئید در بارداری
پر کاری تیروئید نیز ناشی از ترشح بیش از حد هورمون ها است که از یک نوع بیماری خود ایمنی ناشی می شود. افزایش هورمون hCG درسه ماهه اول ممکن است منجر به پر کاری تیروئید شود. علایم پرکاری شامل تعریق زیاد، تپش قلب و لرزش دست، خستگی دائمی، اختلالات خلقی و کاهش وزن است. اگر در دوران بارداری پر کاری تیروئید وجود داشته باشد نارسایی قلبی، مشکلات تنفسی و وزن کم نوزاد را منجر می شود.
در آزمایش تشخیص تیروئید سه پارامتر اندازه گیری می شود. TSH اگر کم باشد پر کاری تیروئید را نشان می دهد. T3 و t4 زیاد باشد به معنی پرکاری تیروئید است. این نکته قابل ذکر است که حد نرمال این پارامتر ها در زنان باردار با انسان در شرایط معمولی زندگی، متفاوت است. بنابراین لازم است آزمایش تیروئید با کمک پزشک تفسیر شود.
اگر پرکاری یا کم کاری تیروئید توسط پزشک تشخیص داده شد، با توجه به میزان اختلال، پزشک دارو توصیه می کند. علاوه بر آن، رژیم غذایی نیز می تواند جهت رفع این اختلال کمک کند. اگر کمک کاری تیروئید در مادر باردار گزارش شد، استفاده از مواد غذایی ید دار می تواند جهت بهبود او کمک کند. وجود ید برای رشد سالم مغز جنین لازم است. ید در غذاهای دریایی، گوشت و مرغ، تخم مرغ و نمک یددار موجود است. همچنین در ویتامین های مصرفی مادر باردار، ید وجود دارد. این نکته حائز اهمیت است که در دوران بارداری حتی در تغذیه در هیچ مورد نباید زیاده روی کرد که ممکن است عوارضی روی مادر و جنین به جای بگذارد.
- چگونه با کودک عصبانی رفتار کنیم؟ ۱۰ روش جلوگیری از پرخاشگری کودکان
- بهترین زمان از پوشک گرفتن کودک + علائم آمادگی کودک برای ترک پوشک
- چرا کودکمان در حمام می ترسد؟ بررسی علت های گریه کودک در حمام + راهکارها
- درمان فوری نیش زدن زنبور در کودکان در خانه
- جنین از چند هفتگی صداها را می شنود؟ مراحل تکامل شنوایی جنین
- چگونه باردار شویم؟ + نکاتی که قبل از حاملگی باید رعایت شود
- تشخیص زمان تخمک گذاری + زمان مناسب رابطه جنسی برای باردارشدن سریع